lauantai 21. tammikuuta 2017

Aktivoimalla siemenet ja pähkinät saat niiden arvokkaat ravinteet hyötykäyttöön

 
 

 
Siemenet ovat kasvien arvokkaita elämänlähteitä, joten ne sisältävät suuret määrät ravinteita. Elämänsä jatkuvuuden turvaamiseksi kasvit suojaavat siemeniään kuin kalleimpia aarteitaan, joten ravinteet eivät ole helposti hyödynnettävissä. Suojaus tapahtuu suoja-aineilla, jotka vaikeuttavat siemenien sulamista. Jos siis syöt siemeniä sellaisenaan, tulevat ne usein sulamattomana ruoansulatuskanavan läpi, jolloin niiden sisältämät ravintoaineet eivät pääse kehon käyttöön.

Miellämme helposti siemeniksi mm. aurinkokukan-, kurpitsan-, seesamin- ym. kasvien siemenet. Kasvien siemeniä ovat kuitenkin myös mm. pähkinät, herneet, pavut, linssit sekä erilaiset jyvät, kuten riisi, tattari, kvinoa ja viljojen jyvät. Kaikki nämä olisi siis tärkeää aktivoida ennen käyttöä ruoansulatusta vaikeuttavien aineiden poistamiseksi.

Miten tämä aktivointi sitten tehdään? No, yksinkertaisesti liottamalla siemeniä runsaassa vedessä pidemmän aikaa. Jos esim. laitat siemeniä ja pähkinöitä aamusmoothieen, laita ne jo edellisenä iltana likoamaan yön ajaksi. Myös raakakakkujen valmistuksessa käytettävät pähkinät ja mantelit on tärkeää liottaa ennen kakun valmistamista.

Samoin ruoanlaitossa, papuja ei saa koskaan käyttää liottamatta, sillä niiden suoja-aineet ovat ihmiselle myrkyllisiä. Myös mm. täysjyväriisi olisi hyvä liottaa kunnolla ennen keittämistä ruoansulatuksen työn helpottamiseksi. Tattarin jyvät jopa maistuvat pahalle, jos niitä ei huuhdo tarkoin, samoin kvinoa. Kaikkien näiden sulavuutta ja ravintoarvoja voi entisestään lisätä idättämällä niitä liotuksen jälkeen. Idätyksen tekeminen käytännössä on oman postauksen arvoinen asia, joten palaan siihen vähän myöhemmin.

Jos haluat napostella siemeniä ja pähkinöitä sellaisenaan, kannattaa ne liottamisen jälkeen kuivata. Liotuksen jälkeinen kuivaus tekee niistä ihanan rapeita ja maukkaita. Erityisen herkullisia liotettuna ja kuivattuna ovat mantelit, saksanpähkinät ja kurpitsansiemenet.

Monet tekevät kuivauksen uunissa alhaisessa lämpötilassa. Energiasyöppö uuni on omasta mielestäni kuitenkin tarpeeton tähän tarkoitukseen, sillä kätevämpää on hyödyntää esim. saunan jälkilämpöä tai lattialämmitystä, tai vaikkapa jääkaapin ilmavaa ylätilaa. Omassa kodissani vaatehuoneen lattia on sen verran lämmin, että annan pähkinöiden ja siemenien kuivaa siellä uunipellille ohueksi kerrokseksi levitettynä. Pienet siemenet kuivavat parissa päivässä, mutta isommat pähkinät ja mantelit vievät pidemmän ajan.





Siemeniä, pähkinöitä, jyviä, papuja ym. on hyvä sisällyttää ruokavalioon päivittäin, joten ei muuta kuin aktivointipuuhiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti