keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Miksi matala-asteista tulehdusta olikaan niin tärkeää ehkäistä?


Kaikki tässä blogissa julkaisemani postaukset liittyvät tavalla tai toisella matala-asteisen tulehduksen ehkäisyyn ja hillintään. En julkaise yhtäkään reseptiä tai muuta ohjetta ilman, että se olisi osa laajempaa tulehdusta hillitsevää elämäntapakokonaisuutta. Terveellinen ruoka, stressinhallinta ja kemikaalien välttäminen ovat kaikki tehokkaita keinoja taistossa tulehdusta vastaan, josta lähes kaikki meistä kärsivät - toiset enemmän, toiset vähemmän.




Matala-asteinen tulehdus on siinä mielessä salakavala, että se ei alkuun ilmene välttämättä mitenkään - tai emme vaan osaa tulkita sen antamia merkkejä. Nukutko huonosti? Oletko väsynyt, vaikka nukut riittävästi? Onko ihosi huonossa kunnossa? Ovatko hiuksesi elottomat ja/tai kynnet heikot? Kärsitkö allergiasta ja/tai yliherkkyyksistä? Onko verenpaineesi koholla? Entä kolesteroli? Kärsitkö ruoansulatusongelmista? Ummettaako tai onko vatsa jatkuvasti sekaisin? Onko painonhallinta vaikeaa? Kärsitkö flunssakierteestä? Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon... Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että kehosi on epätasapainossa ja pitkään jatkuessaan oireet johtavat sairastumiseen. Matala-asteinen tulehdus on perimmäinen syy oireiluun ja sairauksiin ja sen vuoksi vaikuttamalla tulehduksen määrään kehossasi, vaikutat tehokkaasti terveydentilaasi.

Matala-asteinen tulehdus johtuu pääosin maksan kuormittumisesta ja kehollemme välttämättömien omegarasvahappojen epätasapainosta. Kasviöljyistä saatavista omega-6 rasvahapoista kehomme valmistaa tulehdusta edistäviä paikallishormoneja ja rasvaisesta kalasta ja jossain määrin kasviomegalähteistä (mm. chia- ja pellavansiemenet) saatavista omega-3 rasvahapoista tulehdusta hillitseviä paikallishormoneja. Näiden rasvahappojen suhde kehossamme tulisi olla tasapainossa; kumpaakin tarvitaan. Totuus kuitenkin on, että lähes meillä kaikilla omega-6 rasvahappoja on moninkertainen määrä omega-3 rasvahappohin nähden, sillä saamme kutosia lähes kaikkialta ja kolmosia emme juuri mistään.

Paikallishormonit, tai hormonit yleensä, säätelevät kehomme toimintoja; hormonitasapaino on siis terveyden kannalta äärimmäisen tärkeä. On sanomattakin selvää, että liiallinen määrä tulehdusta edistäviä paikallishormoneja on kehollemme kestämätöntä. Sen seurauksena verisuonet menettävät elastisuuttaan, jolloin verenpaine lähtee noususuuntaan ja lopulta verisuonet vaurioituvat ja alkavat ahtautua johtaen sydän- ja verisuonisairauksiin. Matala-asteinen tulehdus yhdistetäänkin erityisen voimakkaasti näihin sairauksiin. Mutta siinä ei kuitenkaan ole kaikki... Paikallishormonit säätelevät myös mm. solujen jakautumista, perintöainestamme DNA:ta myöten. Näin ollen tulehdus johtaa ajan myötä perintöaineksen vautioitumiseen ja hallitsemattoman solujen jakautumisen kautta mm. syöpien syntymiseen. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä asiasta, eikö vaan?

Lisäksi omega-6 ja omega-3 rasvahapot ovat joka ikisen kehomme solun solukalvon rakennusaineita. Liiallinen omega kutosten määrä solukalvoilla johtaa solukalvojen kovettumiseen, millä on haitallisia vaikutuksia mm. suolistoon ja ihoon, jotka kumpikin ovat immuunipuolustuksen kannalta tärkeä pitää kunnossa. Virukset ja bakteerit eivät helpolla pääse valtaamaan kehoamme, jos ihomme ja suolistomme eivät päästä niitä lävitseen. Ja onhan se muutenkin kiva, että mm. iho on hyvässä kunnossa :)

Aivoista suurin osa on rasvaa ja siksi rasvahappotasapaino on erityisen tärkeää juuri aivoille. Hillitsemällä matala-asteista tulehdusta aivokudoksessa, vaikutat merkittävässä määrin mm. keskittymiskykyysi, muistiisi ja unenlaatuusi; puhumattakaan siitä, että mahdolliset ahdistus- ja masennusoireet ja lapsilla ylivilkkausongelmat helpottuvat.

Ja entäs maksa... Maksa on kehomme puhdistuslaitos ja jos se ei toimi kunnolla, johtaa se kehon kuonaantumiseen, mikä on todella monen sairauden taustalla. Maksan puhdistusprosesseissa syntyy keholle äärimmäisen haitallisia happiradikaaleja, jotka neutraloimatta jäädessään synnyttävät kehossa matala-asteista tulehdusta. Happiradikaalien neutraloimiseen maksa tarvitsee aminohappoja (proteiinien rakennuspalikoita), hyviä rasvahappoja (erityisesti niitä edellä mainittuja omega kolmosia), vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja... Näitä kaikkia saa terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta.

Stessi, niin kehon sisäisistä prosesseista syntyvä kuin ulkoapäin tulevakin, haittaavat maksan toimintaa. Sen vuoksi matala-asteista tulehdusta ei pysty täydellisesti hallitsemaan pelkän ruokavalion avulla, vaan myös stressinhallintaan täytyy kiinnittää huomiota. Jos elät mahdollisimman stressitöntä elämää, pääsee terveellinen ruokavaliokin vaikuttamaan kehossasi tehokkaammin. Maksan työtä helpotat huomattavasti myös vähentämällä kemikaalialtistustasi.





Olen itse saavuttanut todella merkittäviä terveyshyötyjä tulehdusta hillitsevällä pyhällä kolminaisuudella eli omega-6 rasvahappojen määrää minimoivalla kasvisruokavaliolla, stressinhallinnalla erityisesti Bikram joogan avulla (muita stressinhallinnan keinoja olen listannut tässä postauksessani) ja kemikaalialtistuksen vähentämisellä.

Matala-asteisen tulehduksen hellittäminen kehossani on tuonut elämääni niin paljon hyvinvointia, iloa ja energiaa, että haluan jakaa tämän hyvän asian Sinun kanssasi. Tämän vuoksi toivoisin Sinun lukevan blogiani kokonaisuutena, eikä vaan yksittäisinä resepti- tai muina hyvinvointivinkkipostauksina. Ihmisen elimistö on monitahoinen kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämän kun muistaa, saattaa suurempikin ongelmavyyhti lähteä purkautumaan näillä varsin yksinkertaisilla keinoilla. Terveysongelmien ja sairauksien syntymistä ei kannata jäädä odottelemaan, vaan niitä kannattaa aktiivisesti ennaltaehkäistä - tämä on oma tärkeä periaatteeni!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti